Exponate de maximafilie

miercuri, 23 martie 2016

Ilustrate maxime cu Florile Paştelui

Astăzi, 23 martie, a apărut emisiunea de mărci poştale Sfintele Paşti 2016, compusă din două timbre, fiecare având valoarea nominală de 1 leu, o coliţă dantelată de 8 lei, un plic prima zi (9 lei)şi un întreg poştal (1,30 lei).
Cele două mărci poştale reprezintă:
- Icoana Răstignirii din iconostasul bisericii voievodale al Mănăstirii Putna, ctitorie a lui Ștefan cel Mare;
- Trei flori cunoscute ca Florile Paştelui, întrucât înfloresc în preajma celei mai mari sărbători creştine (Anemone nemorosa, Anemone ranunculoides şi Fritillaria imperialis).
Timbrul coliţei dantelate are ca imagine sculptura ce reprezintă Răstignirea Domnului, aflată pe crucea de mână dăruită de mitropolitul Sava schitului Sinești, în anul 1698.
Detalii găsiţi aici.

S-au mai confecţionat, în mod ilegal, albumul şi produsul filatelic. Legea nr. 187/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poştale împuterniceşte Romfilatelia doar cu „emiterea, punerea şi retragerea din circulaţie a timbrelor şi a efectelor poştale, precum şi distribuirea şi comercializarea acestora..”. Dar cele două piese nu sunt efecte poştale. 

Cu prilejul acestei emisiuni am putut realiza ilustrate maxime folosind doar timbrul ce reprezintă cele trei Flori ale Paştelui. Obliterarea am făcut-o cu ştampila prima zi, foarte nepotrivită pentru subiectele mărcii poştale. Probabil că năravul Romfilatelia de a concepe ştampile prima zi fără a ţine seama de specificul emisiunii nu are lecuire! Păcat că sub acest aspect nu primim niciun ajutor. Nici din partea instituţiilor statului, nici din partea forurilor filateliştilor.
Cărţile poştale ilustrate au fost tipărite la FullColor, Bucureşti.

1. Ilustrată maximă „Anemone nemorosa”
Anemone nemorosa (Păştiţa albă, Floarea de Paşti, Floarea-vântului) este o plantă perenă ce preferă zonele moderat umede, umbroase, împădurite, cu sol moale şi uşor calcaros. Este cultivată şi în grădini ca plantă ornamentală. Are rădăcina lungă, distribuită orizontal, de culoare galben-închis-maroniu cu mulţi tuberculi. Florile sunt solitare, hermafrodite, cu diametrul de 2,5 cm si lungimea de 1 cm, au şase-zece petale eliptice albe. Perioada de înflorire este de la începutul lunii martie până în luna aprilie. Este utilizată sub formă de preparate homeopatice, pentru ameliorarea tulburărilor gastrice, înlăturarea stărilor depresive şi insomniei. Sursa informaţiilor o găsiţi aici.

Ilustrată maximă „Anemone nemorosa”

2. Ilustrată maximă „Anemone ranunculoides”
Anemone ranunculoides (Păştiţa galbenă) este o plantă asemănătoare speciei Anemone nemorosa, având însă flori galbene. Specia prezintă un rizom orizontal fixat superficial în sol, din care se dezvoltă o tulpină neramificată, ce poartă o frunză cu trei lamine adânc divizate (dă impresia prezenţei a 3 frunze palmate). Floarea, care apare în aprilie, este solitară învelişul floral fiind alcătuit dintr-un perigon petaloid cu 5 (4-6) tepale galbene. Păştiţa galbenă se întâlneşte în tufărişuri, poieni şi la margini de pădure, de la câmpie la munte, fiind mai frecventă în zonele colinare. Clic pentru a vedea sursa.

Ilustrată maximă „Anemone ranunculoides”

Ilustrată maximă „Anemone ranunculoides”-verso

3. Ilustrată maximă Fritillaria imperialis”
Fritillaria imperialis este o plantă perenă cu bulb. Are frunze lanceolate, robuste, tija florală este groasă şi rezistentă, înaltă de 50-100 cm, în vârf fiind aşezate florile de jur împrejurul tijei. Acestea seamănă cu florile de lalele atârnate cu capul în jos, de unde a primit numele de Laleaua imperială sau Coroana imperială. Înfloreşte primăvara devreme, în martie-aprilie, în nuanţe de roşu, portocaliu sau galben. Plantele de Fritillaria au un miros caracteristic, care alungă cârtiţele şi rozătoarele şi se folosesc cu succes în grădinăritul Bio. Bulbul plantei este toxic. http://plant-shop.ro/blog/fritillaria-coroana-imperiala/

Ilustrată maximă Fritillaria imperialis”



Să auzim de bine!
Alex M




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu