Exponate de maximafilie

vineri, 11 martie 2016

Cadou "otrăvit" de la Romfilatelia

Emisiunea de mărci poştale "Alfabetul florilor II" a fost pusă în circulaţie la 8 martie a.c., cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii, "pentru a aduce doamnelor şi domnişoarelor,……..,un buchet simbolic de flori" după cum ne informează aici "persoana juridică de interes public" resposabilă, potrivit Legii 187/2013, cu emiterea mărcilor şi a efectelor poştale. Am numit Romfilatelia. Fiecare din cele şase timbre ale acestei emisiuni înfăţişează o letrină împletită cu o floare. Numele florii începe cu litera figurată în letrină, iar mărcile poştale, aranjate în ordinea crescătoare a valorilor nominale, alcătuiesc cuvintele CU DRAG, astfel:
-   1,20 lei – Crizantema;
-   1,40 lei – Urechelniţa;
-   1,60 lei – Dalia;
-   4,50 lei – Ruşcuţa de primăvară;
-   8,00 lei – Azalee;
- 16,00 lei – Gladiola.
Detalii despre această emisiune găsiţi aici şi aici.
Notă:
Procedeul de a folosi letrinele pentru a alcătui un cuvânt a mai fost folosit şi anul trecut la emisiunea "Alfabetul florilor, TIMBRE".

Timbrele sunt atrăgătoare, dar buchetul de flori oferit este "otrăvit" de valoarea nominală foarte mare (32,70 lei;7,33 euro). Este adevărat că, începând cu ziua Mărţişorului, Poşta Română a dublat tarifele pentru corespondenţa externă. De aceea avem în premieră timbrele de 8 şi 16 lei. Problema este că "alinierea" începe cu valorile mari,  emise în tiraje mici şi, probabil, dese, care se pot asigura şi prin combinarea valorilor mai mici. De exemplu, lipsesc timbrele de 4 lei, pentru care cererea este mare (scrisoare prioritară sub 20 grame sau neprioritară +20-50 de grame), cu tiraj 0 în ultimii 10 ani, dar s-au tipărit, în această emisiune, 9.800 de timbre de 8 lei (scrisoare prioritară 50-100 grame). 

În ziua punerii în circulaţie a acestei emisiuni, Poşta Română a pus cu întârziere la dispoziţia publicului mărcile poştale, acestea ajungând la Oficiul Poştal Bucureşti 37 după ora 12. Întrucât nu eram dispus să aştept, am fost nevoit să cumpăr timbrele necesare pentru ilustratele maxime de la magazinul filatelic şi să fac astfel, fără voia mea, vânzare persoanei juridice responsabile de declinul filateliei româneşti.

În acest articol vă prezint patru ilustrate maxime din cele şase realizate.
1. Ilustrată maximă "Urechelniţă"
Ilustrată maximă "Urechelniţă"
Ilustrată maximă "Urechelniţă"-verso

2. Ilustrată maximă "Dalie"
Ilustrată maximă "Dalie"

3. Ilustrată maximă "Ruşcuţă de primăvară"
Ilustrată maximă "Ruşcuţă de primăvară"

4. Ilustrată maximă "Gladiolă"
 Ilustrată maximă "Gladiolă"


Să auzim de bine!
Alex M


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu