Exponate de maximafilie

sâmbătă, 11 octombrie 2014

Ilustrate maxime din Oradea

Oradea - 900 de ani de atestare documentară, aceasta este denumirea emisiunii de mărci poştale care a fost introdusă în circulaţie la 30 august 2013. Au fost emise patru timbre ce reprezintă:
- Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, valoare nominală 2,10 lei;
- Catedrala romano-catolică, valoare nominală 4,30 lei;
- Teatrul „Regina Maria”, valoare nominală 4,70 lei;
- Primăria Municipiului Oradea, valoare nominală 9,10 lei; 
- Stema Municipiului Oradea, pe toate timbrele seriei.
Machetarea s-a făcut în coală de 32 mărci poştale, minicoală de 8 timbre şi o vinietă, coliţă dantelată şi bloc de 4 timbre (în albumul filatelic). 

Blocul emisiunii (în album)
Coliţa nedantelată, valoare nominală 9,10 lei
Ştampila Prima Zi s-a aplicat la Bucureşti.


După apariţia timbrelor, am sugerat preşedintelui A.F. Bihor să colaborăm pentru a realiza, la Oradea, o ştampilă ocazională dedicată aniversării celor 900 de ani de atestare documentară, am cerut şi sprijinul Primăriei Oradea, dar în zadar. Ca urmare, ilustratele maxime le-am făcut folosind ştampila de zi de la Oficiului Poştal Oradea 1, apelând în acest sens la sprijinul doamnei diriginte, căreia îi mulţumesc şi pe această cale pentru sprijinul dat.

1. Ilustrată maximă Stema Municipiului Oradea
Pentru obliterare am ales data de 12.10.2013 pentru că ziua de 12 octombrie a fost declarată ziua oraşului datorită unei suprapuneri interesante de evenimente importante: 12 octombrie 1918 şi 12 octombrie 1944. În 1918, în casa avocatului Aurel Lazăr, astăzi Muzeul Memorial Aurel Lazăr, s-a semnat Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş. Iar 12 octombrie 1944 este momentul în care armatele române şi sovietice au eliberat oraşul Oradea de sub administraţia maghiaro-horthistă.
Oradea_Stema
Ilustrată maximă "Stema Municipiului Oradea".
Oradea_Stema-verso
Ilustrată maximă "Stema Municipiului Oradea"/verso.

2. Ilustrata maximă Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” a fost obliterată la 14.08.2014, cu o zi înainte de Ziua de Hram (15 august, zi nelucrătoare)
Od_Biserica-cu-luna3-lucky
Ilustrată maximă "Catedrala ortodoxă din Oradea".

3. Ilustrată maximă Catedrala romano-catolică, obliterată la 31.05.2014, când Catedrala şi-a serbat hramul "Vizita Sfintei Fecioare Maria la vara ei Elisabeta"
Od_Catedrala catolica-fullcolor
Ilustrată maximă "Catedrala romano-catolică
din Oradea".

4. Ilustrată maximă Teatrul „Regina Maria”. Obliterarea s-a făcut la 10.07.2014, când s-au împlinit 115 ani de la începerea construcţiei teatrului (10 iulie 1899).
Od_Teatrul1
Ilustrată maximă "Teatrul Regina Maria din Oradea" .
Od_Teatrul2-verso
Ilustrată maximă "Teatrul Regina Maria din Oradea"-verso.

5. Ultima ilustrată maximă din această serie reprezintă Primăria Municipiului Oradea. Construcţia clădirii a început la 26 februarie 1902 şi s-a încheiat în luna octombrie 1903. La 10 ianuarie 1904 a avut loc şedinţa solemnă a Consiliului Local de inaugurare a edificiului. De aceea am solicitat ca obliterarea să se facă la data de 10.01.2014 (110 ani de la inaugurare).
Od_Primaria-fata
Ilustrată maximă "Primăria Municipiului Oradea".
Od_Primaria-verso
Ilustrată maximă "Primăria Municipiului Oradea"/verso.

În cadrul seriei de timbre Turnurile timpului, Turnuri cu Ceas, la care m-am referit aicivaloarea de 3 lei reprezintă Turnul Primăriei din... Oradea. Se pare că instituţia care ne livrează mărci poştale nu se jenează să ne servească timbre cu imagini care se repetă, iată, la un interval de 13 luni. Şi acesta nu este un caz singular!


Să auzim de bine!
Alex M





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu