Exponate de maximafilie

sâmbătă, 27 septembrie 2014

Aniversări cu ilustrate maxime

1. Aniversarea Bucureştiului
Săptămâna trecută Capitala a împlinit 555 de ani! 
Prima atestare datează din 20 septembrie 1459 şi se găseşte  într-un document emis de Vlad Ţepeş domnul Țării Românești (1448; 1456-1462; 1476), prin care se confirmă o donaţie făcută unor mici feudali. 
Bucureştiul devine capitala Ţării Româneşti după 200 de ani de la atestare, în 1659, în timpul domniei lui Gheorghe Ghica. Iar peste alţi 200 de ani, în 1862, este proclamat capitală a României.
Aniversarea Bucureştiului a fost marcată, filatelic, printr-o emisiune de mărci poştale, alcătuită din şase timbre şi o coliţă dantelată.
2040_Bucuresti_seria
Cele şase timbre ale
emisiunii filatelice
2040_Colita
Coliţa dantelată






Mărcile poştale au valorile nominale de 3,30; 4,30; 4,50; 5; 6 şi 9,10 lei şi reprezintă, în ordine: Palatul Băncii Naţionale a României, Palatul Patriarhiei, Casa Toma Stelian, Palatul Creţulescu (sau Kretzulescu; probabil că grafia "Kreţulescu", folosită de Romfilatelia, nu este tocmai corectă), Palatul Facultăţii de Medicină şi clădirea Muzeului Naţional de Geologie. Pe timbrul coliţei (9,10 lei) este reprezentată Fântâna Zodiac, din Parcul Carol. Timbrele sunt editate în coli de 28 şi 32 de bucăţi, minicoli de 5 plus 5 viniete şi bloc de 6 mărci poştale (pentru album). Colile de 28 de mărci poştale sunt destinate filateliştilor, iar cele de 32 de timbre se vor distribui Poştei. Aşa ni se comunică în pliantul ce prezintă această emisiune, în care eu nu prea am încredere. De ce? Pentru că la calculul tirajului total, colile de 32 de mărci nu sunt menţionate. Dar valoarea tirajului pare a fi corectă. Daţi clic aici pentru a vedea despre ce este vorba.  
Minicoli de cinci timbre şi cinci viniete
(valorile nominale de 3,30 şi 4,30 lei)
Ştampila Prima Zi s-a putut folosi pentru a realiza ilustrate maxime fără a se mai crea situaţii caraghioase, precum cea despre care am vorbit în postarea anterioară (clic pentru a viziona).
Ştampila Prima Zi.
A fost la dispoziţia doritorilor la OP Bucureşti 37


Iată câteva ilustrate maxime realizate cu acest prilej.

Palatul_Patriarhiei2-fata_PB
Ilustrată maximă Palatul Patriarhiei.
Palatul_Patriarhiei2-verso_PB
Ilustrată maximă Palatul Patriarhiei - verso



Muzeul-Toma St_1927-fata_PB
Ilustrată maximă Muzeul Toma Stelian în anul 1927.
Suportul tipărit la Lucky Superstar-Bucureşti

Palatul-Cretulescu_PB
Ilustrată maximă Palatul Creţulescu.
Suportul tipărit la Lucky Superstar-Bucureşti


Muzeu-geologie1_fata_PB
Ilustrată maximă Muzeul Naţional de Geologie.
Muzeu-geologie1_verso_PB
Ilustrată maximă Muzeul Naţional de Geologie-verso

Fantana-Horoscop-fata_PB
Ilustrată maximă Fântâna Horoscop.
Fantana-Horoscop-verso_PB
Ilustrată maximă Fântâna Horoscop-verso


2. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român la 100 de ani
100 de ani de Olimpism în România, aşa se numeşte emisiunea filatelică apărută la 12 septembrie, prin care se marchează un secol de la alăturarea ţării noastre la mişcarea olimpică internaţională. Au fost puse în circulaţie un timbru cu valoarea nominală de 1 leu şi o coliţă dantelată de 14,50 lei. Timbrele au fost machetate în coli de 32 de bucăţi şi minicoli de 8 plus o vinietă (două modele). 

2039_Olimpism1
Două timbre cu valoarea nominală de 1 leu şi o vinietă.

2039_CD
Coliţa dantelată a emisiunii

După cum se observă, potenţialul maximafil al emisiunii este mic. Iată una din cele două ilustrate maxime realizate cu acest prilej.

Sigla-fond-bleu_PB

Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu