Exponate de maximafilie

luni, 18 august 2014

Sfinţii Martiri Brâncoveni

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2014 drept An omagial euharistic şi An comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română. Se are astfel în vedere sublinierea rolului esenţial al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii pentru viaţa Bisericii lui Hristos şi pentru întărirea duhovnicească a fiecărui creştin. De asemenea, împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Voievod Constantin cu cei patru fii ai săi, Sfinţii Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi cu Sfântul Ianache sfetnicul reprezintă un prilej de pioasă evocare a jertfelniciei Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi de reflecţie asupra moştenirii cultural-spirituale brâncoveneşti. Mai multe puteţi citi aici.
În acest cotext, sâmbătă 16 august a fost pusă în circulaţie emisiunea filatelică intitulată "300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni" compusă din trei mărci poştale, trei ilustrate maxime şi un bloc de trei timbre nedantelate care se vinde condiţionat, adică într-un album împreună cu un plic Prima Zi. Timbrele au un foarte bun potenţial maximafil şi sunt editate în coli de 32 de bucăţi şi minicoli de 6 mărci poştale, cu manşetă ilustrată.  

Timbrul cu valoarea nominală de 2,40 lei are ca imagine portretul lui Constantin Brâncoveanu (gravură din sec al XIX-lea) şi Vulturul Valah ce se găseşte şi în grafica Stemei Ţării Româneşti din vremea domnitorului.
1_Portret

Notă.
Iată cum descrie furnizorul român de produse filatelice acest timbru. 
text-prelucrat
Este cu adevărat "produs exclusiv, concept Romfilatelia". Salariaţii firmei respective poate vor afla, cu timpul, ce este "efigia"!!? Din păcate greşeala a fost preluată şi de mijloacele media româneşti care au publicat comunicatul. Din fericire, textul în limba engleză mai îndulceşte situaţia, folosind termenul emblem. Poate ne spune machetatorul ce a vrut să reprezinte.


Pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei este reprezentată Icoana de la Sfânta Mănăstire Hurezi care îi înfăţişează pe Sfinţii Martiri Brâncoveni. 
2_Icoana


Marca poştală cu valoarea nominală 14,50 lei (din nou această valoare inutilă serviciilor poştale) reprezintă Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti (ultima ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu) şi efigia Domnitorului.
3_Biserica


Câteva ilustrate maxime realizate la Oficiul Poştal Bucureşti 37, acolo unde am putut folosi Ştampila Prima Zi.
Moneda-fata_PB
Monedă din aur Anul comemorativ al
Sfinţilor Martiri Brâncoveni - Biserica Sfântul
Gheorghe Nou, Bucureşti.
Realizare personală.

Stema-fata_PB
Stema Ţării Româneşti în timpul domniei lui
Constantin Brâncoveanu (1688-1714).
Triplă concordanţă. Realizare personală.
Icoana-fata_PB
Icoana de la Sfânta Mănăstire Hurezi. Realizare personală.
Statuia-fata
Statuia lui Constantin Brâncoveanu amplastă în curtea Bisericii
Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti. Realizare personală.
Biserica-fata_PB
Biserica Sfântul Gheorghe Nou, gravură de Auguste Raffet, 1837.
Această ilustrată maximă este realizată sub egida AFB,
prin eforturile stăruitoare ale d-lui. dr. I. Daniliuc


Postez, în continuare, şi cele trei ilustrate maxime din compunerea acestei emisiuni filatelice. Se găsesc în magazinele filatelice, la preţul de 51 de lei. Fără comentarii!




Ultima informaţie: la OP Bucureşti 13, în ziua de 21 august, doritorii pot folosi ştampila ocazională a cărei amprentă o vedeţi mai jos. Macheta a fost realizată de dl. dr. Ion Daniliuc. 

Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu