Exponate de maximafilie

miercuri, 30 iulie 2014

CARNETUL FILATELIC ESTE DOAR...CARNET

Citind, la vremea lui, acest comunicat am sperat că "proiectul filatelic tematic" la care face referinţă va cuprinde, măcar, o marcă poştală prin care să se marcheze cei 100 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu. Ar fi fost normal şi logic!  În final a ieşit un "produs filatelic omagial", numit în această scriere şi "carnet" sau "carnet filatelic omagial", pe care îl prezint în continuare.
În stânga - portretul şi semnătura lui Corneliu Coposu
În dreapta - coperta carnetului 
Pagina "filatelică" a carnetului (stânga) şi cea cuprinzând
datele biografice ale lui Corneliu Coposu (dreapta)
Pagina "filatelică" din carnet conţine o marcă poştală (150 lei, apărută în anul 1996 în cadrul emisiunii Personalităţi '96) obliterată cu o ştampilă. 

Două cărţi poştale
tipărite pe una din paginile carnetului,
Spatele celor două cărţi poştale
Carnetul omagial are o valoarea sentimentală de necontestat şi se alătură celorlalte materiale din expoziţia unde a fost prezentat. Dar atât! Nimic nu-l defineşte ca având vreo legătură cu filatelia corectă şi competitivă, valoarea lui filatelică fiind 0 (zero) pentru că:
1.Timbrul folosit a fost scos din circulaţie la 1 ianuarie 2007, odată cu toate mărcile poştale care aveau valoarea nominală exprimată în lei vechi. Poate că dacă ar fi fost supratipărit şi repus în circuitul poştal alta ar fi fost situaţia.
2. Ştampila nu are caracter poştal şi probabil a fost folosită fără acordul Poştei Române. De altfel, Poşta nu mai este interesată de problemele filatelice de foarte mulţi ani.
Trebuie spus că societatea prestatoare de servicii şi produse filatelice pe teritoriul României a avut în vedere şi obţinerea unui profit concret de pe urma carnetului omagial. L-a scos la vânzare prin magazinele proprii, nu ştiu în ce tiraj, la preţul de 35 de lei.
Iată o ilustrată maximă cu marele om politic la care s-a folosit aceeaşi marcă poştală, dar respectând regulile filatelice de bază.


Să auzim de bine!
Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu