Exponate de maximafilie

joi, 12 iunie 2014

ROMÂNIA LA CUPA MONDIALĂ FIFA - Cărţi poştale maxime

În perioada 12 iunie - 13 iulie 2014 se desfăşoară în Brazilia  cea de a XX-a ediţie a Campionatul Mondial de Fotbal.  Este a doua oară când această ţară găzduiește un asemenea eveniment, după ediția din anul 1950, alăturându-se astfel Mexicului, Italiei, Franței și Germaniei care, la rândul lor, au organizat de două ori Cupa Mondială. România a fost una dintre cele patru țări care au participat la primele trei campionate mondiale de fotbal (1930,1934 şi 1938), alături de selecționatele Braziliei, Franței și Belgiei. Au urmat 20 de ani ”de secetă”, între 1950 (când competiţia s-a reluat după război) și până în 1970. Atunci, în Mexic, România a fost repartizată în Grupa a 3-a, cu Anglia, campioana mondială, Brazilia, eterna favorită la victorie și Cehoslovacia, fără a reuşi să se califice din această “grupă de foc”. România a ratat în continuare, timp de 20 de ani, prezențele la turneele finale mondiale. A urmat perioada 1990 -1998 în care Echipa Naţională a României s-a calificat de trei ori consecutiv la turneele finale ale Cupei Mondiale FIFA: 1990-Italia, 1994-SUA şi 1998-Franţa, obţinând succese remarcabile concretizate prin calificarea în fazele superioare ale competiţiei. Vă invit să vedeţi câteva ilustrate maxime ce au fost realizate pentru a evidenţia, filatelic, aceste trei prezenţe memorabile ale Selecţionatei României la una din cele mai importante competiţii sportive din lume.


Cupa Mondială FIFA – Italia '90
Cu toate că a fost repartizată într-o grupă grea, cu Uniunea Sovietică, Camerun şi Argentina, România a trecut pentru prima dată de primul tur al competiției şi s-a calificat în  optimi cu un meci câştigat (2-1 contra URSS), un egal (1-1 cu Argentina) şi o infrângere cu 2-1 în faţa Camerunului. Argentina a fost trimisă acasă! În optimile de finală echipa noastră a întâlnit Irlanda, care a obţinut calificarea în turul următor după executarea loviturilor de departajare. Irlanda-România 5-4 (0-0, 0-0)
Succes
MP: Valoarea de 2 lei din seria "Turneul final al
Campionatului Mondial de fotbal Italia'90", 07.05.1990;
CPI: 1981, Ministerul Comunicaţiilor din fosta URSS;
 
Ştampila poştală ocazională (ŞPO), folosită pentru obliterare, are textul "Coppa del mondo/ Mult succes echipei de fotbal a României"/ Italia '90/ România-URSS/ Bari/ Bucureşti 1/ 09.06.1990, iar imaginea reprezintă o minge de fotbal şi mascota competiţiei. Ea a fost folosită în ziua meciului cu URSS, primul disputat în acest turneu.
Columbia
MP: Valoarea de 2 lei din seria "Preliminariile turneului final al 
Campionatului Mondial de fotbal Italia'90", 19.03.1990; 
CPI: OSETCM
Întrucât ştampila folosită pentru obliterare nu se distinge foarte clar am postat-o mai jos:
Stampila_Columbia
Ştampila a fost folosită la OP Bucureşti 45 în ziua disputării meciului cu naţionala Camerunului.

Cupa Mondială FIFA – SUA 1994
Ediţia a XV-a a Campionatului Mondial a rămas una dintre cele mai frumoase amintiri pentru fotbalul românesc, la acea competiţie echipa naţională ajungând până în sferturile de finală. Am făcut parte din grupa A, împreună cu SUA, Elveţia şi Columbia. Această grupă a rămas în istoria fotbalului mondial pentru două momente marcante. Mai întâi a fost meciul dintre Statele Unite și Elveția, prima partidă disputată în interior, sub acoperișul Pontiac Silverdome. Al doilea moment îl constituie asasinarea fundașului columbian Andrés Escobar, care a fost împușcat mortal la întoarcerea sa în Columbia, pentru  autogolul ce a contribuit la eliminarea țării sale din turneu. Victoriile împotriva Columbiei și Statele Unite ale Americii (în fața unui stadion cu 93.869 de spectatori), au fost suficiente pentru ca România să obțină primul loc în grupă cu toate că, între cele două victorii, a fost învinsă net de Elveția cu scorul de 4-1. În optimile de finală Naţionala noastră a eliminat Argentina, aşa cum făcuse şi cu patru ani în urmă (scor 3-2), dar în sferturile de finală, deși au fost considerați favoriți în fața suedezilor, am pierdut meciul după loviturile de departajare. România-Suedia 4-5 (2-2, 1-1).
Ilustratele maxime pe care le-am postat mai jos sunt realizate de filateliştii clujeni, folosind marca poştală cu valoarea nominală de 90 de lei, din seria "Turneul final al Campionatului Mondial de fotbal SUA '94", pusă în circulaţie la 17.06.1994. Cărţile poştale folosite ca suport au fost imprimate la DACO PRESS. Obliterarea s-a făcut, pentru fiecare meci, cu ştampilă ocazională având ca imagine sigla Federaţiei Române de Fotbal alături de sigla celeilalte federaţii implicate, iar textul este adecvat fiecărui eveniment. 

1_Columbia
Columbia-România 1-3; ŞPO aplicată la19.06.1994 (duminică),
la OP Cluj-Napoca Tranzit.
2_Elvetia
România-Elveţia 1-4;
ŞPO aplicată la 22.06.1994 la OP Cluj-Napoca 1.
Argentina-România 2-3; 
ŞPO aplicată la 03.07.1994 (duminică),
la OP Cluj-Napoca Tranzit.

5_Suedia
Suedia-România 5-4; 
ŞPO aplicată la 10.07.1994 (duminică),
la OP Cluj-Napoca Tranzit.
Pentru această ilustrată maximă s-a folosit un suport editat de CODAPHIL, iar ştampila folosită pentru obliterare are ca imagine doi fotbalişti şi drapelele naţionale ale României şi Suediei. Textul este adecvat evenimentului.

Cupa Mondială FIFA – Franţa 1998
Campionatul Mondial de Fotbal 1998 a fost cea de-a șaisprezecea ediție a acestei competiții, la care România a participat pentru a șaptea oară și a treia oară consecutiv. A evoluat în Grupa G, unde a învins Columbia în primul joc, scor 1-0, apoi reprezentativa Angliei cu 2-1 în meciul doi.Tricolorii ştiau că vor evolua în „optimi” şi au ales să sărbătorească acest eveniment vopsindu-şi părul şi devenind blonzi. România a remizat în ultimul meci din grupă, 1-1 cu Tunisia. Schimbarea de look avea să le poarte ghinion, în „optimi”, la jocul cu Croaţia (0-1). 
Cele două ilustrate maxime care sunt afişate mai jos au fost făcute tot la Clul-Napoca, folosindu-se mărci poştale din emisiunea "Turneul final al Campionatului Mondial de fotbal Franţa '98", pusă în circulaţie la 10.06 1998. Cărţile poştale ilustrate au fost realizate prin grija Cercului Militar Cluj-Napoca. Ştampilele folosite pentru obliterare au imagini alese inspirat, realizând triplă concordanţă. 
1_Anglia
MP: valoarea nominală de 800 de lei;
OBL: ŞPO, Cluj-Napoca 1, 22.06.1998
2_Tunisia
MP: valoarea nominală de 1850 de lei;
OBL: ŞPO, Cluj-Napoca 1, 26.06.1998

Din nou "ani de secetă"
Preliminariile pentru mondialul din 2002 și cel din 2006 s-au încheiat dramatic, România pierzând calificarea la baraj, respectiv în ultima etapă în urma rezultatelor indirecte. În preliminariile pentru turneul final din 2010, România a ocupat un dezonorant loc 5 în grupa a 7-a (din 6 echipe), iar în calificările la turneul din Brazilia, care va începe peste câteva ore, am fost elminaţi, din nou, la baraj.
Ne rămâne însă...speranţa! 

Alex M






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu