Exponate de maximafilie

luni, 2 iunie 2014

100 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA FORŢELOR AERIENE ELVEŢIENE

Forţele Aeriene Elveţiene au fost constituite la data de 31 iulie 1914 şi au funcţionat, până în octombrie 1936, ca parte a Forţelor Terestre, devenind apoi o componentă independentă a Forţelor Armate Elveţiene. Misiunile lor au evoluat de-a lungul timpului, în funcţie de nevoile de apărare ale ţării, iar planul defensiv elaborat în anul 1995 a stabilit că prioritatea cea mai înaltă trebuie să fie controlul spaţiului aerian naţional. Pentru aceasta s-au stabilit 5 misiuni, după cum urmează:
- controlul general şi protecţia spaţiului aerian elveţian;
- garantarea suveranităţii aeriene prin intermediul poliţiei aeriene;
- apărarea antiaeriană a întregului teritoriu al ţării;
- capacitatea de a executa operaţiuni de transport militar;
- colectarea şi desiminarea informaţiilor pentru conducerea politică / militară a ţării.
Pentru a marca aniversarea centenarului creierii Forţelor Aeriene, Poşta Elveţiană a pus în circulaţie o serie formată din două timbre, ce au fost puse în vânzare, pentru filatelişti, în perioada 27.2.2014 – 31.3.2015, iar la oficiile poştale începând cu 6.3.2015, în limita stocului rămas, având valabilitate nelimitată. Valoarea nominală a acestora este de 1,00 şi, respectiv, 1,40 franci elveţieni (CHF). De asemenea, cele două timbre au fost folosite şi pentru realizarea a două frumoase ilustrate maxime.
Aviatie militara_1
Ilustrată maximă “Avionul F/A-18 Hornet” 

S-a folosit marca poştală cu valoarea nominală de 1,00 CHF, având ca imagine avionul F/A-18 Hornet.
Acest avion are două motoare supersonice, poate acţiona în orice condiţii de vreme şi este destinat atât pentru interceptare cât şi pentru atac.Este capabil să zboare cu viteza maximă de 1,8 M (1.915 km/h), la înălţimea de 12.190 m şi să transporte bombe şi rachete aer-aer şi aer-sol, fiind echipat şi cu un tun M61 Vulcan, de 20 mm. Poate îndeplini misiuni de escortă aeriană, neutralizare a apărării aeriene a inamicului, interdicţie aeriană, sprijin aerian apropiat şi recunoaştere aeriană. Prima acţiune de luptă la care au participat avioane de acest tip a fost în 1986 la bombardarea Libiei de către SUA (Operaţiunea El Dorado Canyon), unde s-au folosit şi 6 avioane F/A-18 Hornet, pentru netralizarea sistemului de apărare antiaeriană din zona Benghazi. Ulterior, aceste avioane s-au folosit în Operaţiunile ”Furtună în Deşert” (1991)  şi ”Libertate pentru Irak” (2003).
Aviatie militara_2
Ilustrată maximă “Avionul F-5 Tiger” 
Timbrul cu valoarea nominală de 1,40 CHF, folosit la realizarea cărţii poştale maxime, are ca imagine avionul F-5 Tiger. Acesta face parte dintr-o gamă largă de avioane de vânătoare supersonice uşoare, proiectate şi construite de Northrop Corporation. Cu toate că este mai puţin performant decât alte avioane contemporane de acelaşi tip (de exemplu McDonnell Douglas F-4 Phantom II) a devenit un avion popular pe piaţa exporturilor, fiind semnificativ mai ieftin ca preţ, mai uşor de operat şi de întreţinut. Este un avion compact, are calităţi de zbor bune şi mare manevrabilitate, iar rata de accidente este scăzută. Înarmată cu două tunuri de 20 mm şi cu rachete pentru lupta aeriană, aeronava este, de asemenea, o platformă capabilă de atac a ţintelor terestre.Aceste calităţi au făcut ca multe avioane de acest tip să rămână în serviciu şi în secolul 21. Se estimează că în anul 2013, F-5 era în dotarea Forţelor Aeriene a peste 25 de naţiuni.     

Cărţile poştale folosite ca suport sunt editate de Poşta Elveţiană. Iată detaliile înscrise pe spatele fiecărei ilustrate.
Aviatie militara_1-verso


Aviatie militara_2-verso


Obliterarea ilustratelor maxime s-a făcut cu ştampila Prima Zi, având data de 6.3.14 şi aplicată la Oficiul Poştal Payerne.


SPZ

În aproprierea localităţii Payerne se găseşte o importantă bază militară a Forţelor Aeriene Elveţiene. În anul 2012 la Aeroportul Payerne a fost fondată Swiss Space System Holding SA, o companie elveţiană care își propune să deschidă un port spațial până în 2015 și să ofere lansări orbitale de sateliți mici și zboruri spaţiale suborbitale, având ca termen anul 2017. Programul a fost inaugurat la 13 martie 2013.

Grafica ştampilei Prima Zi prezintă logoul Forţelor Aeriene Elveţiene.


175px-Swiss_Air_Force_logo



Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu