Exponate de maximafilie

luni, 5 mai 2014

EUROPA 2014



Fata-cu-tulnic



 “Tulnicărese” - carte poştală maximă realizată sub egida A.F.B. (Asociaţia Filateliştilor din Bucureşti), folosind valoarea de 2,10 lei din emisiunea Europa 2014









TarafŞi această ilustrată maximă este realizarea A.F.B. S-a folosit timbrul de 14,50 lei din aceeaşi serie, iar cartea poştală ilustrată reprezintă “Taraful lui Ochialbi”,acuarelă de Carol Popp de Szathmari (1860)

Dumitrache Ochialbi (1807 -1880) a fost un muzician și violonist român, de etnie rromă, primul lăutar care a scos din anonimat (pe la mijlocul sec. XIX) șirul de violoniști și cobzari bucureșteni ce se străduiau sa impună folclorul (atât țărănesc, cât și orășenesc) în viața artistică a Capitalei. Taraful său a însuflețit cu muzica sa atât pe cei care au realizat Unirea de la 1859, cat și pe cei care au participat la Independența de la 1877.

S-a născut ca rob (sclav țigănesc)  pe un domeniu boieresc din București  şi a scăpat din robie dând stăpânului său 1000 de galbeni, (din care 700 de galbeni    i-a dat I. Câmpineanu.

Dumitrache Ochialbi nu a cunoscut notele, dar aceasta nu a împiedicat ca multe din compozițiile sale să supraviețuiască până astăzi.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dumitrache_Ochialbi

Următoarea ilustrată maximă este realizare personală:

Taraf1-300pxlTehnic, toate aceste cărţi poştale maxime sunt realizate foarte bine, dar valoarea lor filatelică ar fi fost mai bună dacă ştampila Prima Zi ar fi avut un desen mai fericit ales. Există, totuşi, o legătură între reprezentările de pe ştampilă şi tema mărcilor poştale. Sau, altfel spus, avem o concordanţă privindStampila PZ scopul pentru care au fost emise mărcile poştale: muzica.

Dar, din păcate, doar atât! Autorul ştampilei s-o fi gândit vreun moment de câte ori cântăreţii reprezentaţi pe cele două mărci poştale vor fi folosit partituri pentru a cânta la acele instrumente!? Asupra subiectului voi reveni cândva!

Şi încă ceva! Pe marca cu valoarea nominală de 14,50 lei sunt reprezentaţi trei din cei cinci membri ai tarafului lui Ochialbi, fără a se respecta ordinea în care sunt pictaţi în lucrarea lui C.P.Szathmari. În plus, toţi trei sunt…stângaci. Stângaci este, ca sâ fim delicaţi, şi machetatorul timbrelor. Acelaşi care a conceput şi desenul pentru emisiunea filatelică Europa de anul trecut, total neinspirat pentru tema ce trebuia ilustrată.

Alex M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu